Facebook Twitter Contact LinkedIN RSS


Oorzaak burn-out (-klachten) zowel vanuit werk- als privésituatie

In 2019 was meer dan 50% van het ziekteverzuim in Nederland gerelateerd aan mentale (psychische) klachten. Dit is voor het eerst in 2016 geconstateerd. Het aandeel blijft sindsdien stijgen. 

Met het VitaliteitQuotiënt tonen wij aan dat een burn-out (of andere psychische/lichamelijke klachten) meestal te maken heeft met issues in zowel de privé- als werkomstandigheden. 


20200301 werk en prive burn out vrouw kolom V2Werkstress komt uiteraard voor, maar veroorzaakt meestal geen burn-out. Hiervoor spelen zaken uit het privéleven, zoals echtscheiding, mantelzorg en 1e graads overlijden, vaak ook een rol. Het voorkomen van te veel werkstress is dan ook noodzakelijk.Hoe bemerkt u werkstress binnen de organisatie?

Stress is een onzichtbare ziekte binnen de meeste organisaties. Vaak pas op het laatste moment wordt werkstress merkbaar door bijvoorbeeld ziekteverzuim (somberheid, depressie, burn-out en/of lichamelijke klachten).

Een burn-out ontstaat veelal door een combinatie van werkstress en thuisstress. Zij versterken elkaar. Over stressoren (oorzaken van stress) wordt niet gemakkelijk met collega’s en zeker niet met een leidinggevende gepraat. Men gaat maar door. Een hoog ziekteverzuim (boven 3%) is het resultaat.

Vaak zien wij dat mensen die wegens ziekte zijn uitgevallen, bijvoorbeeld door een burn-out, zich binnen een afzienbare periode na ‘herstel’ weer ziek melden en dan meestal langdurig ziek worden of, vrijwillig of onvrijwillig een organisatie verlaten.VQ Vitaliteit Analyse op basis van het VitaliteitQuotiënt

Vitaliteit Groep Nederland kan deze onzichtbare ziekte voor u zichtbaar maken door middel van de preventieve VQ Vitaliteit Analyse.

De basis is het VitaliteitQuotiënt, het universele intake-instrument op basis van mentale en fysieke gezondheid en de invloed van de dynamische omgeving. Deze 3 hoofdgebieden zijn onderverdeeld in 11 levensgebieden:

20200202 Nieuwe opzet VQ in kleur en z w versie9 003 DEF KleinKapitaalWat kunnen wij voor u betekenen?

Een Vitaliteit Consultant is de eerste persoon met wie u binnen onze organisatie contact heeft. Hij/zij onderzoekt uw organisatie en schrijft een rapport naar aanleiding van zijn/haar bevindingen op het gebied van ziekteverzuim en mogelijke oorzaken. 

De Vitaliteit Consultant is onafhankelijk en objectief. Naast het VQ Vitaliteitsrapport wordt inzicht gegeven wat de VQ Vitaliteit Analyse (digitale test – training – coaching) voor uw organisatie kan betekenen.

Vrijblijvende afspraak met onze Vitaliteit Consultant

Besluit u de VQ Vitaliteit Analyse binnen uw bedrijf te laten uitvoeren, worden de kosten van ons rapport gecrediteerd op de offerte van de VQ Vitaliteit Analyse. Onze senior Vitaliteit Consultant, Martin Jan Melinga, maakt graag een afspraak met u. Ga naar contact om te mailen of te bellen.Meer informatie
Wilt u of uw HR-afdeling meer informatie over Leefstijl Gezondheidszorg? Lees dan het rapport "Van huidig zorgstelsel naar Leefstijl Gezondheidszorg 2020-2040" of de samenvatting daarvan. Klik op onderstaande afbeelding en download via de site van Stichting IGZ Plus. 20200218 Download Rapport IGZ Plus 250p V2