Facebook Twitter Contact LinkedIN RSS


In onderstaand overzicht zie je maatschappij en sociaal, voor veel mensen is dat hetzelfde, bij ons niet. Maatschappij is meer materieel, sociaal is immaterieel. Maatschappelijk en Sociaal kunnen overigens samen gaan; 'acceptatie' en 'erkend' (groen) gaan bijvoorbeeld vaak samen, net zoals ‘buitengesloten’ en ‘isolement’ (uit het rode vlak) samen kunnen gaan.


20200202 Nieuwe opzet VQ in kleur en z w versie9 003 DEF KleinKapitaal


Sociaal heeft te maken met hoe mensen jou zien, hoe zij jou accepteren en hoe jij met je omgeving omgaat. In dit kader betekent het dus niet dat als jij weinig geld hebt, je buitengesloten zal zijn. Dat ligt er dus aan hoe jij met de situatie omgaat. Termen die bij Sociaal ook van toepassing zijn, zijn eenzaamheid, geen of weinig sociaal contact en andere vormen waarbij mensen zich ‘alleen’ voelen. De term die hier bij kan horen is, ‘ze kijken niet naar mij om’. Dit kan op je werk, op school en in je thuissituatie, waar dan ook, zijn.

Voorbeeldsituatie

De eerste vraag die wij stellen is: “Wat heb jij nodig om beter te functioneren en je beter te voelen”. Je vertelt dat je een man bent van 66 jaar, die altijd hard heeft gewerkt. Je bent afgelopen jaar met pensioen gegaan en loopt met je ziel onder de arm. Je vrouw (65) heeft nooit gewerkt en heeft altijd voor de kinderen gezorgd. Ze heeft een brede vriendinnenkring en werkt de laatste jaren als vrijwilliger.sociaal en vitaliteit - vrijwilliger - vitaliteitgroep.nlJe hebt geen hobby’s, doet niet aan sport en het laatste jaar heb je gewerkt aan jullie eigen woning en de tuin. Het huis is nu beter dan ooit, maar jij voelt je ‘overbodig’, niet gewaardeerd (erkend) en al zeker niet geaccepteerd. Je vrouw en kinderen (40 en 42) snappen jou niet. Het is toch fijn om ‘lekker’ met pensioen te zijn? De kinderen werken net zo hard als jij vroeger deed en hebben geen tijd voor jou. Je weet echter niet meer wat je moet. Praten met je vrouw doe je sowieso niet makkelijk. Waarom zou je nog opstaan? Wat heb jij nodig om vitaal op te staan?

Voorkomende klachten in dit deelgebied zijn:

  • Relatieproblemen
  • Angsten/remmingen/belemmeringen (o.a. sociale angst/fobie)
  • Burn-out/depressie
  • Plotselinge crisis
  • Omgaan met handicaps en beperkingen

Aanbod Vitaliteit Experts

Ook in deze situatie is het van belang dat jij jouw VitaliteitQuotiënt laat berekenen. Uit onderzoek is gebleken dat gepensioneerden in een ‘gat’ vallen. Veel mannen overlijden binnen één jaar na hun pensioen.

Wie zich herkent in bovenstaande situatie kan zich afvragen hoe hij of zij op een andere manier invulling geeft aan zijn/haar leven als 65-plusser. Een Vitaliteit Expert kan samen met jou naar een invulling werken, die uiteraard voor iedereen anders is. De Vitaliteit Expert staat voor jou klaar. Ook na je pensioen is er een (sociaal) leven. 


20200202 Banner VGNL Kennis andere sites 880p V2 002