Facebook Twitter Contact LinkedIN RSS


Alles wat je doet, heeft zowel mentale (psychische) als fysieke (lichamelijke) gevolgen, zowel positief als negatief. Als het positief (groen) is, is het de kunst dat zo te houden. Als het negatief (rood) is, is het zaak dit zo snel mogelijk om te zetten naar een positieve situatie. Dat is niet altijd even gemakkelijk. 

In onderstaand overzicht zie je de elementen van het VitaliteitQuotiënt die allemaal van invloed zijn op jouw mentale gesteldheid, in het verleden, nu en in de toekomst.20200202 Nieuwe opzet VQ in kleur en z w versie9 003 DEF KleinKapitaal
Het VitaliteitQuotiënt wordt toegepast voor werkgevers en werknemers binnen Human Capital Performance (HCP), uitgevoerd door samenwerkende zelftstandige professionals. Check voor informatie www.hcpconsultancynetwork.nl Het hoofdgebied ‘Mentaal’ bevat, naast de deelgebieden Welzijn en Zingeving, het deelgebied Psychische Gezondheid, zoals stress (werk/privé), burn-out, stemmingsstoornissen (o.a. depressie, bipolaire stoornis), ontwikkelingsproblematiek (ADHD, autisme spectrumstoornissen) en persoonlijkheidsstoornissen (o.a. vermijdende persoonlijkheidsstoornis, narcisme). 

Wanneer je klachten ervaart binnen het hoofdgebied ‘Mentaal’ beïnvloeden deze je mentale vitaliteit en werken door op andere factoren in jouw leven. Wie mentaal niet vitaal is, zal problemen ervaren in de privésituatie, op het werk en/of op school. Ook je sociaal-maatschappelijk leven verandert wanneer je mentale klachten hebt. Welke klachten je ook hebt op mentaal gebied, er is een oplossing. Samen met één van onze Vitaliteit Experts kun je zelf (mede) bepalen hoe jij jouw mentale vitaliteit weer op peil brengt.Voorbeeldsituatie

De eerste vraag die wij stellen is: “Wat heb jij nodig om beter te functioneren en je beter te voelen”. Je vertelt:

 1. Je bent al een tijdje vermoeider dan gewoonlijk. Je bent prikkelbaar, slaapt slecht en zowel in je privésituatie als op je werk wordt voortdurend een beroep op jou gedaan. De moed zakt je steeds meer in de schoenen. Je beleeft minder plezier aan bezigheden en ‘alles’ kost je steeds meer moeite. Mogelijk heb je stress- of depressieve klachten of een burn-out.
 2. Je hebt een bipolaire stoornis en deze is onder controle. Echter, door de stoornis ben jij je baan, vrouw en kinderen kwijtgeraakt. Voor de bipolaire stoornis word je behandeld, maar daarmee heb je geen werk, geen huis, geen levensdoel. Je hebt schulden gemaakt en bent in een rechtszaak verwikkeld over de omgangsregeling met jouw kinderen.
 3. Je bent energiek, creatief, werkt hard, maar het kost je moeite het werk gedaan te krijgen. Het leren op school ging je niet gemakkelijk af, terwijl je een gemiddelde tot bovengemiddelde intelligentie hebt. Je bent geregeld je spullen kwijt en vindt plannen van activiteiten lastig. Wellicht heb je de diagnose AD(H)D, maar klopt dit wel?
 4. Meestal ben je een aardig, zelfs lief mens. Regelmatig komt het echter voor dat je zo boos wordt, dat jij je h er zelf door overvallen voelt. Je maakt ruzie om niet ter zake doende dingetjes, maar kunt je boosheid niet controleren. Je gaat misschien wel volledig door het lint en doet een ander pijn. Bijvoorbeeld wanneer een ander niet aan jouw verwachtingen voldoet. Mogelijk heb je de diagnose Borderline of Narcisme. 


psychisch en vitaliteit -

Voorkomende klachten in dit deelgebied zijn o.a.:

 • Stress
 • Stemmingsstoornissen (depressie/burn-out/burn-in)
 • Ontwikkelingsstoornissen (Autisme, ADHD, ADD)
 • Persoonlijkheidsstoornissen
 • Leerstoornissen
 • Eetstoornissen
 • Hechtingsproblematiek
 • Rouw-/verliesverwerking
 • Angsten/remmingen/belemmeringen
 • Seksueel misbruik
 • Traumaverwerking
 • HSP (hoogsensitiviteit)
 • Tijdelijke of blijvende/chronische handicaps en beperkingenHCP Consultancy Network | voor en door zelfstandige professionals
Onze dienstverlening, onder de naam Human Capital Performance, is een concept dat bij iedere werkgever kan worden toegepast en door de toegankelijkheid geschikt is voor iedere werknemer. De individuele vitaliteit wordt verkregen nadat iedere werknemer de MFO-vragenlijst invult, waarna een interview volgt. De verkregen data geven inzicht in de vitaliteit, leefstijl en gezondheid van uw medewerkers. Daarnaast geven de data een indicatie van de (werk)tevredenheid van de medewerkers en de duurzame inzetbaarheid.

Onze organisatie bestaat uit zelfstandige professionals die gezamenlijk een regionaal netwerk vormen: HCP Consultancy Network. Deze hooggekwalificeerde HCP-partners hebben brede kennis en ervaring op het gebied van leefstijl, vitaliteit en gezondheid. Na specifieke opleiding door Vitaliteit Groep Nederland werken zij onder licentie, waardoor de kwaliteit van onze dienstverlening wordt gewaarborgd. 

20200202 Banner VGNL Kennis andere sites 880p V2 002